Dop


Att döpas är att få nytt liv, bli en del av Guds stora familj -  kyrkan och starten på den kristna livsvägen. Det är att få en stor gåva ifrån Gud.

Är du intresserad av att döpa ditt barn eller kanske döpas själv. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Dop har vi gärna i söndagens gudstjänst eller gudstjänsten med barn och vuxna.
Vi kan även boka in särskilda dopgudstjänster på söndagar och lördagar. Ring expeditionen så ser vi vilka tider som är lediga.

Inför dopet så träffas föräldrar och präst för att gå igenom det som ska ske i dopgudstjänsten. Den tjänstgörande prästen hör av sig inför detta tillfälle.
Till denna träff kan de vara bra att som förälder fundera på om man har förslag på musiken. Kanske en vän eller släkting som vill spela eller sjunga något. Eller om en dikt ska framföras. Det är också bra att titta på vilka psalmer man önskar. Förslag på dopsalmer, finns t.ex på www.dopguiden.se/

Gudföräldrar eller faddrar? Förr fick den som döptes en Gudfar och Gudmor. De skulle fungera som föräldrar i fall barnets biologiska föräldrar dog. Det var alltså ett socialt skyddsnät. Nu för tiden så finns inte den funktionen kvar, utan det vi har nu kallas faddrar.
En dopfadder är en förebild och en förebedjare för barnet. Fadder, enligt Svenska Kyrkans ordning, kan den vara som är döpt.

Har du speciella frågor eller önskemål om dop hör av dig till någon av prästerna.
Ring församlingsexpeditionen och hör vilka tider som är aktuella den helg ni önskar ert dop. Efter att ni bokat tid ordnas träff med prästen för ett dopsamtal.
Kyrkans hus, uppe vid kyrkan, kan lånas för dopfika. Dopklänning finns för utlåning.
 Cookies